CUM INSTALĂM ȘI DEZINSTALĂM UN PROGRAM

cum instalez si dezinstalez un program

În articolul de astăzi vom învăța cum instalăm și dezinstalăm un program pe calculatorul personal.

Calculatorul personal poate conține zeci sau sute de programe pe care dumneavoastră le puteți instala. Un astfel de exemplu a fost programul Skype pe care am învățat să îl instalăm în unul din articolele anterioare (dând click pe textul Skype albastru veți fi redirecționați către articolul respectiv). La fel cum ați instalat Skype, se instalează majoritatea programelor existente. Puteți instala câte programe vreți, le puteți testa pentru a vedea dacă vă sunt sau nu utile, iar dacă ajungeți la concluzia ca nu sunt utile sau nu mai aveți nevoie de acel program/e le puteți dezinstala la fel de ușor cum le-ați instalat. De ce trebuie dezinstalat un program pe care nu îl folosiți? Deoarece acesta va ocupa spațiu inutil pe hard disk-ul dumneavoastră. Toate programele existente se instalează implicit pe partiția ”C” a computerului dumneavoastră dacă nu se precizează o altă locație în timpul procesului de instalare. Trebuie să ne aducem aminte din articolele anterioare că tot pe partiția ”C” este instalat și sistemul nostru de operare ”Windows”, iar pentru ca sistemul de operare să funcționeze corespunzător, acesta trebuie să folosească o parte din spațiul liber de pe partiția respectivă. Acest spațiu poate sa fie de câteva sute de MB (Mega Bytes) sau de câțiva GB (Giga Bytes) și de aceea este bine să monitorizăm cantitatea de programe și aplicații instalate, astfel încât întotdeauna să avem liberă măcar 1/4 din suprafața partiției respective.

Acum, după aceasta mică introducere, haideți să vedem cum instalăm și dezinstalăm un program. Vom lua ca și exemplu un program denumit MusicBee (Albinuța Muzicală), cu ajutorul căruia putem asculta toate melodiile disponibile pe care le avem salvate pe calculator. Acest program ne permite să gestionăm mai ușor fișierele media (muzică și video) de pe calculatorul nostru, ne permite să ascultăm orice gen muzical ne dorim și în același timp putem asculta orice radio din lume care transmite și pe Internet (în zilele noastre nu cred să mai existe vreun post de radio care să nu transmită și pe Internet).

Primul lucru pe care îl avem de făcut este să descărcăm aplicația de pe Internet.

Vom deschide o fereastră nouă de Internet și vom scrie în bara de adrese sau în bara de căutare: MusicBee. Odată ce am apăsat Enter o pagină cu rezultatele căutării noastre va fi afișată. Vom alege rezultatul cel mai reprezentativ, prima pagină în acest caz, ce reprezintă site-ul oficial al aplicației. Întotdeauna este bine să descărcam un program, un joc sau o aplicație de pe pagina oficială a producătorului acesteia, pentru a evita eventuali viruși sau aplicații de publicitate nedorite ce se pot instala odată cu programul nostru.

Odată identificată pagina oficială, vom căuta să descărcăm aplicația noastră pentru PC (Personal Computer). Deoarece procesul de descărcare se numește download în engleză, multi dintre noi folosesc termenul de downloadare de pe Internet în loc de descărcare.

Identificăm butonul de descărcare și apăsăm pe acesta. Odată butonul apăsat vom fi întrebați de locația în care dorim să salvăm arhiva de instalare. Dacă aveți mai mult de o partiție pe computerul dumneavoastră (adică altă partiție diferita de ”C”), vă sfătuiesc să creați pe aceasta un fișier nou, intitulat ”Descărcări”. Acest fișier va fi de acum înainte cel pe care îl veți selecta și în care veți descărca tot ceea ce luați de pe Internet. Dacă aveți doar o singură partiție pe computerul dumneavoastră(C), atunci aceasta va avea deja creat un astfel de fișier denumit ”Downloads”. Se crează acest nou fișier doar pentru a putea avea o imagine de ansamblu mai bună despre ceea ce descărcăm de pe Internet și pentru a nu umple partiția ”C” cu informații inutile.

Odată selectată locația dorită, apăsăm pe OK și așteptăm ca arhiva respectivă să se descarce la noi pe calculator. De obicei se poate urmări progresul descărcării în bara de status a browser-ului deținut.

Ceea ce trebuie să rețineți este că majoritatea programelor, aplicațiilor și jocurilor se instalează și dezinstalează asemănător. Pentru a putea avea o vedere de ansamblu a programelor pe care le aveți instalate pe computer va trebui să accesați secțiunea ”Control Panel” (Panou de Comanda) a computerului dumneavoastră.  În filmulețul de mai jos veți vedea cum să accesați această secțiune și vă voi arăta pas cu pas cum instalăm și dezinstalăm un program – în cazul acesta MusicBee. Nu uitați că pentru nelămuriri și întrebări aveți formularul de mai jos.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.