CUM FOLOSIM UN MOUSE?

cum folosim un mouse

În acest articol vom învăța cum folosim un mouse pentru a putea interacționa mai ușor cu computerul dumneavoastră.

Mouse-ul îndeplinește în principiu aceleași funcții ca și tastatura (mai putin introducerea de text) doar ca este mult mai ușor și comod de folosit.

Mouse-urile pot fi de mai multe feluri : mouse cu bila, mouse optic, mouse infraroșu și mouse laser. În ziua de azi cel mai întâlnit model este cel optic. Mouse-urile pot fi cu fir sau fără fir (wireless) (vezi imaginea de mai sus). Cele fără fir sunt conectate cu computerul prin intermediul undelor radio sau prin intermediul tehnologiei bluetooth. Nu este atât de important care sunt principiile de funcționare ale unui mouse ci important este modul în care îl folosim pentru a obține rezultatele dorite.

Odată conectat mouse-ul la un calculator (prin intermediul unui cablu sau fără cablu-wireless) vom observa o săgeată, de obicei alba, pe ecranul calculatorului. Această săgeată reprezinta cursorul mouse-ului. Cursorul ne va ajuta să putem selecta ceea ce ne dorim pe ecranul computerului.

cum folosim un mouse

Mai jos puteti vedea pozitia corecta a mainii in momentul in care folosim un mouse.

pozitie mana

Mouse-ul clasic are 3 butoane click stânga, click dreapta și butonul de scroll pe mijloc. Mouse-ul trebuie considerat ca o extensie a mâinii dumneavoastră . Folosirea mouse-ului poate fi asociata cu mișcarea degetului dumneavoastră pe ecranul calculatorului. În momentul în care ați selectat ceea ce vă doriți, tot ceea ce trebuie să faceți este să apăsați de doua ori pe butonul de click ștanga. Mișcarea cursorului mouse-ului deasupra unui obiect, fără să apăsați vreun buton, vă poate da informații suplimentare despre obiectul respectiv. În filmulețele de mai jos putea vedea cum folosim un mouse.

Butonul de click stânga

În mod normal acesta este butonul care va executa o acțiune. Butonul de click stânga apăsat doar o singură dată va selecta obiectul dorit de dumneavoastră și  apăsat de doua ori va executa comanda de deschidere a respectivului obiect.

În filmulețul de mai jos veți vedea cum se selectează și cum se deschide un fișier. Ar trebui să exersați acesta acțiune pană vă simțiți confortabil, deoarece este una dintre cele mai utilizate comenzi când folosiți un computer.

Pentru a putea vizualiza filmulețul, dați click stânga pe butonul de play de pe imaginea de mai jos. Butonul de play este butonul din mijlocul imaginii. Pentru a putea da pauza la video mai apăsați odată pe imagine. Dacă filmulețul nu este suficient de clar, când veți muta cursorul ușor în partea din dreapta jos a videoclipului veți avea un buton care seamănă cu o rotită zimțată. Dați click stânga pe aceasta rotita și un mini meniu va fi afișat. Pe acest meniu dați click stânga pe butonul “Quality” și un nou meniu va fi afișat. Pe acest meniu dați click pe 720p. Așteptați video să se încarce (timpul de încărcare este în funcție de viteza internetului) și apăsați ultimul buton al player-ului din dreapta jos, care va afișa imaginea pe întregul ecran.

Butonul de click dreapta

Butonul de click dreapta este acel buton ce oferă o serie de opțiuni pentru un obiect selectat. În același timp, apăsarea acestuia pe ecranul de pornire (denumit Desktop), fără a avea selectat nici un obiect, vă va permite accesul la un meniu special , cu ajutorul căruia anumite setări ale calculatorului pot fi schimbate. Acest buton îndeplinește exact aceeași funcție pe care o îndeplinește butonul Application Key de pe tastatura.

În filmulețul de mai jos veți vedea ce puteți  face mai exact cu acest meniu special. Exersați navigarea în acest meniu încercând să nu apăsați nici un buton. Această acțiune vă va fi foarte utilă când va trebui să utilizați meniurile unui program sau a unei pagini de internet.

După cum am precizat și în video, exista 3 opțiuni care nu au fost explicate aici deoarece vor fi explicate mai pe larg în articolul “Noțiuni de baza în utilizarea unui computer“. Pentru a accesa direct aceasta secțiune, dați un click stânga pe textul albastru intre ghilimele. Acest text reprezinta un link (o legătură) intre aceste 2 articole.

Butonul de scroll

Acesta este un buton foarte folosit atunci când navigam pe o pagina de internet sau când citim un document cu mai multe pagini. Cu ajutorul acestei rotite putem naviga mai ușor în jos sau în sus pe o pagina. La finalul filmulețului anterior puteți vedea cum se folosește acesta.

Dacă aveți neclarități sau întrebări nu ezitați să folosiți formularul de mai jos.

1 comment on “CUM FOLOSIM UN MOUSE?”

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.