CUM FOLOSIM TASTATURA

cum folosim tastatura

În acest articol vom învață cum folosim tastatura și vom explica cele mai importante taste și combinații de taste.

Trebuie să ne imaginăm tastatura ca o mașina de scris. Cu ajutorul acesteia putem introduce text și da computerului comenzi mai complexe decât cele pe care le putem da cu mouse-ul.

Mai jos puteți vedea un exemplu de tastatură clasica pentru un Desktop și tastatura a unui Laptop. Ambele tastaturi  se folosesc în principiu identic, cu diferența ca cele de Laptop, din cauza spațiului redus, efectuează unele comenzi printr-o combinație de taste și nu printr-un singur buton cum e în cazul celor de Desktop.  La orice Laptop se poate conecta un mouse sau o tastatura clasica.

cum folosim tastatura

Înainte de a vă explica mai pe larg tastatura și tastele acesteia trebuie să precizez că deosebit de importanta este poziția și modul în care utilizam tastatura.

Odată descoperit calculatorul și puterile “magice” pe care le are, fără să ne dăm seama putem pierde foarte mult timp în fața acestuia. De aceea poziția de lucru este deosebit de importantă. Mai jos veți vedea câteva imagini despre modul în care este recomandata utilizarea unui computer, mai ales pentru perioade îndelungate de timp.

pozitia corecta

Sfaturi practice:

  • Nu bateți puternic în tastatura. Sub fiecare buton se afla circuite ce se pot deteriora în timp.
  • Faceți pauze cât mai dese
  • Încercați ca din când în când să vă concentrați privirea asupra altor obiecte din camera și nu numai asupra calculatorului
  • Din când în când, întindeți-va umerii, gâtul și bratele

 

Voi începe cu prezentarea tastelor . Literele și numerele nu cred ca necesita nici o prezentare, deci ne vom concentra pe tastele speciale importante pe care trebuie să învățați cum să le folosiți. În prima imagine a acestui articol puteți vedea o tastatura clasica.

Aranjamentul butoanelor pe tastaturi poate sa difere, numele acestora fiind dat de primele 6 litere. Ceea e vedeți mai sus este o tastatura QWERTY. Aceasta este cel mai întâlnit și utilizat model de tastatură. Mai puteți întâlni tastaturi AZERTY (folosite în tarile francofone) sau QWERTZ (folosite uneori în Germania).

tastatura franceza si germana

ESC

Prima tasta despre care vom vorbi este ESC (ESCAPE). Aceasta este în principiu o tastă care anulează comanda în curs. De exemplu apăsând tasta ESC pe o pagina de internet care se încarcă veți avea ca efect anularea încărcării acelei pagini. Combinația de taste Ctrl+ESC va deschide Meniul de Start (Ctrl+ESC înseamna să apăsam în același timp tasta Ctrl și ESC).

Print Screen

Tasta Print Screen se folosește pentru a obține o captura de ecran, mai bine zis pentru a face o fotografie digitala a ecranului calculatorului. Apăsând aceasta tastă se crează o imagine a ceea ce vedeți în momentul respectiv pe monitor. Aici puteți vedea cum puteți salva imaginea respectiva utilizând programul Paint.

TAB

Tasta TAB este folosită pentru a ne mișca mai repede în cadrul unui document text sau pentru a naviga mai ușor de la o opțiune la alta. Tratam aceasta tasta aici, doar pentru a ști în mare ce face. Aceasta tasta nu este absolut necesara pentru a folosi o tastatura, utilizarea acesteia putându-se face foarte ușor și fără aceasta tasta.

Caps Lock

Tasta Caps Lock este o tasta importanta, deoarece cu ajutorul acesteia putem scrie cu sau fără majuscule. De obicei aceasta tasta are un led de avertizare care ne spune dacă Caps Lock este sau nu activat. Apăsând o data aceasta tasta, activam sau dezactivam majusculele. Dacă majusculele sunt activate, atunci led-ul indicator va afișa culoarea verde(sau roșie), dacă acesta este stins înseamna ca vom scrie cu litere mici. Trebuie sa avem grija la aceasta tasta mai ales în momentul în care alegem o parola pentru unul din conturile noastre (de email sau pentru orice rețea de socializare). Ex. Parola “Costel1981” nu este același lucru cu “COSTEL1981” și nu este același lucru cu “costel1981” , calculatorul interpretând diferit fiecare dintre parole.

Un alt aspect de care trebuie să țineți cont în momentul în care redactați un mail sau scrieți un mesaj este faptul ca textele transmise cu majuscule sunt interpretate aproape întotdeauna ca o forma nepoliticoasa de a scrie, o forma care atrage atenția. E ca și cum cineva tipa la dumneavoastră, doar că în scris.

Shift

Tasta Shift are în principiu doua funcții principale. Primul rol al acesteia este de a scrie cu majuscula doar literele pe care le vrem fără să trebuiască să activăm și să dezactivăm tasta Caps Lock.

Exemplu practic: pentru a scrie fraza “Ana și Corina au un cos de mere pentru bunica Maria”, ar trebui sa activam tasta Caps Lock pentru a scrie litera “A” după care ar trebui dezactivata pentru a continua cu “na și”, ar trebui activata din nou pentru litera “C” și dezactivata pentru a continua cu “orina au un cos de mere pentru bunica “, activata din nou pentru litera “M” și dezactivata pentru restul numelui .

Pentru a ușura acest proces este suficient să ținem apăsata tasta Shift în timp ce tastam o litera. Astfel tasta Shift+a=A. În momentul în care vom elibera tasta Shift vom scrie cu litere mici normale.

ATENȚIE! Dacă tasta Caps Lock este activata ( textul pe care îl scrieți apare cu majuscule) atunci rolul tastei Shift se inversează. În acest caz tasta Shift+A=a.

Cel de-al doilea rol pe care tasta Shift îl are este cel de a scrie caracterele speciale aflate pe unele taste în partea de sus a butonului .

Exemplu practic: Ținând apăsată tasta Shift și apăsând în același timp butonul cu cifra “2” vom crea simbolul “@” afișat pe tasta cu numărul 2. Shift+4=$, Shift+5=% și tot așa cu celelalte taste care conțin simboluri speciale.

O a treia utilizare a tastei Shift mai putin importanta, este ștergerea definitiva a unor poze, filme sau  fișiere de pe Hard Disk-ul computerului dumneavoastră. Această operațiune se face apăsând combinația de taste Shift+DEL (tasta DELETE).

Ctrl

Tasta Ctrl (Control) este o tastă care are multe întrebuințări. Vom trata aici cele mai comune și utile întrebuințări ale acestei taste.

Tasta Ctrl se poate utiliza pentru a realiza o selecție multiplă a mai multor documente sau fișiere. Acest lucru se realizează menținând apăsată tasta Ctrl pe toată durata selecției și efectuând cu mouse-ul click stânga pe toate obiectele pe care ne dorim sa le conțină selecția noastră.

Exemplu practic: În prima imagine de mai jos puteți vedea 3 fișiere care sunt selectate. Faptul ca sunt selectate este reprezentat de conturul albastru. În acest moment dacă veți da click stânga oriunde pe suprafața ecranului aceste fișiere se vor deselecta și vor arata ca în imaginea 2. Pentru a selecta din nou aceleași trei fișiere sau mai multe este suficient să țineți apăsata tasta Ctrl și să dați click stânga pe fișierele pe care doriți să le selectați. În imaginea 3 puteți vedea cum am selectat primele 3 documente și ultimele 3.

selectie ctrl

Tasta Ctrl poate fi folosita într-o multitudine de combinații, rolul acesteia fiind de a ne ușura munca. Nu voi insista aici asupra tuturor combinațiilor care se pot face cu ajutorul tastei Ctrl deoarece aceasta tasta înlocuiește utilizarea altor comenzi pe care urmează sa le tratam în articolele viitoare. Când vom învață cum se folosesc browserele sau editoarele de text vom reveni asupra acestor scurtături pe care ni le oferă tasta Ctrl

Windows Key

Aceasta tasta se găsește pe cele mai multe tastaturi în stânga și în dreapta butonului Space (vezi  localizarea acesteia în imaginea cu tastatura de mai sus).  La fel ca și tasta Ctrl  tasta de Windows poate avea mai multe întrebuințări în combinație cu alte butoane. Pe moment vom spune că simpla apăsare a tastei Windows  deschide Meniul de Start. Celelalte întrebuințări vor fi tratate la timpul lor.

ATENȚIE! Un lucru important pe care trebuie să îl reținem este faptul ca majoritatea comenzilor pe un computer cu sistem de operare Windows se pot realiza cu ajutorul mouse-ului. Combinațiile de taste pe care am evitat sa le prezint aici, sunt doar o forma mai simpla de a realiza aceleași comenzi. Aceste comenzi vor fi prezentate ca alternativa în momentul în care va voi prezenta comenzile originale.

Alt

Tasta Alt (alternate) funcționează mai mult sau mai putin ca și tasta Shift. Ținând apăsata aceasta tasta în combinație cu alte taste putem crea caractere speciale în textele pe care dorim sa le scriem. La fel ca și tasta Shift apăsarea acesteia pur și simplu nu produce nici un efect. Caracterele speciale pe care le putem obține cu ajutorul acestei taste sunt de exemplu diacriticele din diferite limbi. Când vom ajunge la secțiunea de editoare de text vom discuta mai pe larg funcțiile tastei Alt.

Application Key

Tasta Application o puteți localiza în imaginea cu tastatura de mai sus. Este tasta care se găsește intre butonul de Windows și tasta CTRL, pe partea dreapta a tastei Space. Aceasta tasta îndeplinește exact aceeași funcție ca și butonul de click dreapta de la mouse.

Space

Tasta Space (spațiu) se folosește la exact ceea ce va imaginați ca se folosește, adaugă spatii intre cuvinte. Este ușor de identificat deoarece este cea mai mare tasta de pe tastatura. Aceasta tasta mai poate avea și alte întrebuințări în combinație cu alte butoane. Aceste întrebuințări le voi prezenta cu alta ocazie, deoarece nu prezintă o importanta deosebita.

Enter

Tasta Enter este tasta care în editoarele de text crează un nou paragraf, utilizând-o în orice alt context aceasta are rolul de a confirma o comanda.

Backspace

Tasta Backspace (s-ar traduce “spațiu înapoi”) se folosește în editoarele de text pentru a șterge caracterele din stânga cursorului de scriere. Vom vedea cum funcționează când vom vorbi despre Microsoft Word.

DEL

Delete se traduce “ștergere” și exact asta și face tasta respectiva. În momentul în care aveți selectat un document și apăsați tasta Delete, aceasta va afișa instant un meniu prin care trebuie sa confirmați ștergerea respectivului document și trimiterea lui la Recycle Bin (coșul de gunoi al calculatorului de unde documentele mai pot fi recuperate dacă am șters ceva din greșeala) . Prin apăsarea combinației de taste Shift+DEL obiectul selectat va fi șters definitiv de pe calculator, fără posibilitate de recuperare. În editoarele de text aceasta tasta se folosește pentru a șterge textul ce se găsește la dreapta cursorului de scriere.

Exemplu practic: În imaginea de mai jos veți vedea meniul de confirmare după apăsarea tastei Delete.

confirmare stergere

Ceea ce meniul de confirmare ne întreabă este dacă suntem siguri ca vrem sa efectuam ștergerea respectivului document. Yes este pentru confirmare No este pentru anulare a comenzii.

Tastele săgeți

Aceste 4 taste se folosesc pentru a mișca cursorul în cazul editoarelor de text în sus, jos stânga sau dreapta. Tastele sus și jos se pot folosi deasemenea când citim o pagina pe internet pentru a naviga în sus sau jos pe pagina respectivă, înlocuind dacă vreți, butonul de scroll al mouse-ului.

NumLock

Tasta NumLock este ultima pe care o vom trata în acest articol. După cum ați putut observa, în dreapta tastaturii exista o secțiune doar cu numere. Aceasta secțiune, ce simulează un calculator de mana este localizata aici pentru a ne ușura introducerea de numere. Aceasta secțiune poate fi activa sau nu. Aceasta este funcția tastei NumLock. Aceasta este deasemenea semnalizată cu un beculeț led. Când beculețul led este aprins înseamnă că această secțiune este activă, când este stins cifrele de pe aceasta secțiune nu sunt utilizabile.

Asta este ceea ce trebuie sa știți despre tastatura. Deși nu am tratat aici toate butoanele, trebuie sa știți ca în 99% din cazuri aceste butoane va sunt suficiente. Nu am insistat pe celelalte pentru a nu vă încărca memoria cu chestii ce cu siguranță nu vă vor fi utile. Dacă aveți întrebări despre combinații de taste sau despre taste care nu au fost tratate aici vă rog să nu ezitați și să folosiți formularul de mai jos pentru a vă lamuri.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.