NOȚIUNI DE BAZĂ ÎN UTILIZAREA UNUI COMPUTER

 

notiuni de baza in utilizarea unui computer

Voi începe acest articol cu noțiuni de bază în utilizarea unui computer. Odată deschis calculatorul, după ce se va încărca sistemul de operare, Windows, veți putea vedea ecranul de pornire, denumit Desktop. De aici începe comunicarea cu computerul dumneavoastră. Pe ecranul principal, numit de acum încolo desktop, veți vedea niște imagini. Aceste imagini se numesc Icons și sunt o reprezentare grafica a unui program sau a unui folder sau drive. Puteți vedea aici o imagine cu desktop-ul explicat.

desktop explicat

Iconița “Computer”

De obicei pe desktop veți avea un icon ce se numește ”Computer”. Dând dublu click stânga pe acesta veți avea acces la toată informația existentă pe calculatorul dumneavoastră. Toată informația de pe calculatorul dumneavoastră este stocata pe hard disk. Hard disk-ul poate fi de diferite dimensiuni . Cu cât este mai mare cu atât mai multa informație va putea stoca. În articolul cu ”Ce trebuie să știm despre un computer?” (dând click pe textul cu albastru veți fi redirecționați către articolul respectiv) am discutat deja despre capacitățile de stocare și ce înseamnă acestea. În momentul de fata, dimensiunile  unui hard disk variază începând de la 256GB și ajungând pana la 6TB.

Hard disk-ul dumneavoastră poate fi divizat sau nu în mai multe bucăți numite partiții sau drive-uri. Mai jos veți vedea o imagine cu partițiile existente pe calculatorul meu. Aceste partiții au ca și nume o litera a alfabetului. După cum vedeți în imaginea prezentata, spațiul computerului meu este împărțit în 3 partiții sau drive-uri: C, G și I. Nu este obligatoriu ca literele partițiilor dumneavoastră să fie aceleași ca la mine. Singura partiție care va exista pe toate calculatoarele este C. Pe aceasta partiție va fi de obicei instalat sistemul de operare Windows.

Pe desktop am dat dublu click stânga pe iconița”Computer” și în imaginea de mai jos puteți vedea rezultatul.

My computer

Cum am mai precizat anterior, puteți vedea în imaginea de mai sus, computerul meu este împărțit în 3 drive-uri, C de 223GB din care disponibili 76,4GB (76,4GB free of 223GB), G de 833GB din care disponibili 326GB si I de 97,6GB din care disponibili 89,7GB. Spațiul pe care îl aveți disponibil este reprezentat și grafic de bara de status albastra. Cu cât bara albastra va fi mai lunga cu atât mai putin spațiu disponibil veți avea pe drive-ul respectiv.

Toată informația de pe calculatorul dumneavoastră va fi stocată pe drive-uri, în diferite dosărele galbene numite foldere (în romana s-ar traduce fișiere). Puteți vedea când intru cu dublu click stânga pe drive-ul G vor apărea aceste dosare galbene de care vorbeam mai devreme care se numesc foldere. În cazul meu vor apărea folderele: Alex, Drivers laptop, filmulețe cumfolosescuncomputer, My Backups, Virtual Machines și WORK.

computer

Fiecare folder poate conține alte foldere denumite sub-foldere, fiecare sub-folder poate conține propriile lui sub-sub-foldere și tot asa de câte ori este nevoie. Folderele se crează pentru a putea avea o ordine pe calculator și pentru a ști exact unde trebuie sa mergem când cautam ceva. În momentul în care accesam un folder care se găsește în interiorul altui folder, în bara de adrese se va vedea exact locația acestuia pe calculator. În imaginea de mai jos veți vedea ce se găsește în fișierul Alex după ce voi da dublu click pe acesta. Puteți vedea deasemenea în bara de adrese că fișierul Alex se găsește în Computer/Local disk (G)/Alex.

fisier

Toate aceste operațiuni vor fi repetate în filmulețul disponibil mai jos unde învățam cum se crează un fișier nou și cum îl putem muta sau copia unde vrem.

IMPORTANT este ca dumneavoastră să vă simțiți confortabil în momentul în care folosiți un mouse. Acesta este instrumentul cu ajutorul căruia veți interacționa cel mai mult cu computerul dumneavoastră.  Încercați să repetați exercițiul de mai jos până când simțiți că acesta nu mai prezintă nici o dificultate pentru dumneavoastră.

Cum se crează un folder nou și cum îl putem muta sau copia unde dorim

Acest  mic exercițiu vă va ajuta să stăpâniți și să înțelegeți mai bine cum se utilizează mouse-ul și spațiul de stocare de pe calculator. În video-ul de mai jos, voi crea și voi muta un folder (fișier) de pe un drive pe celalalt cu ajutorul mouse-ului. Repetați acest exercițiu de mai multe ori pana considerați că ați deprins mișcarea.

Această operațiune se va realiza cu ajutorul butonului de click dreapta a mouse-ului.

După cum am precizat mai sus computerul dumneavoastră este împărțit în unul sau mai multe drive-uri. Pe drive-ul C se găsește de obicei sistemul de operare Windows. Pentru a nu strica sau altera felul în care acesta funcționează este indicat să nu salvați sau să ștergeți nimic pe drive-ul C și să încercați exercițiile propuse pe celelalte drive-uri.

Urmăriți  filmulețul de mai sus și repetați procedura pana când credeți că nu mai prezintă nici o dificultate.

Ce este rezoluția unui monitor?

Rezoluția unui monitor este reprezentata de totalul de pixeli prezenți pe ecranul monitorului dumneavoastră. În funcție de monitorul dumneavoastră, acesta poate suporta diferite rezoluții. De exemplu, monitorul meu suporta mai multe rezoluții, cea mai mare fiind cea de 1920 x 1080p. Această rezoluție este considerata rezoluția Full HD. Ce înseamna acest număr? înseamna că maximul de pixeli pe care îl poate afișa monitorul meu este de 1920 pixeli pe orizontala, pe fiecare dintre cele 1080 de linii disponibile. Exista monitoare și cu rezoluții mai mari, așa numitele 4K Ultra HD care au o rezoluție de 3840p x 2160p.

Ce este un pixel?

Un pixel este o unitate de măsura și este cel mai mic element controlabil a unei imagini afișate. Pentru a înțelege mai bine, toate imaginile afișate pe ecranele monitoarelor și televizoarelor noastre sunt ca niște desene raster realizate cu ajutorul acestor puncte denumite pixeli. Denumirea de pixel vine de la cuvântul în engleza “pictures” care este adeseori prescurtat “pics” de aici și prima parte a denumirii “pix”. A doua parte a denumirii, “el”, vine de la cuvântul “element”. Pentru a va face o imagine mai clara despre cum arata un pixel vezi imaginea de mai jos. Dacă apropiem imaginea suficient de mult vom vedea ca aceasta este formata din puncte de diferite culori. Aceste puncte care crează imaginile sunt pixelii.

ce este un pixel

 

Ferestrele din Windows și cum le putem modifica dimensiunea și locația

În filmulețul de mai jos veți vedea cum utilizam o fereastra oarecare din Windows, cum o mișcam pe ecran și cum ii putem modifica dimensiunile. Acest filmuleț este valabil pentru orice tip de fereastra pe care o aveți deschisa pe calculator.

Vă sfătuiesc să repetați acest exercițiu de cațe ori este nevoie, pană când vă simțiți confortabil cu aceste selecții și mișcări de ferestre.

Deci pentru a recapitula putin, în acest articol am învățat cum navigam pe partițiile calculatorului, cum se crează un fișier nou, cum se copie acesta dintr-o parte în alta, cum se șterg fișiere de pe calculator, provizoriu sau permanent, ce este rezoluția, ce este un pixel și cum redimensionam și mutăm ferestrele pe desktop. Pentru eventuale întrebări sau lămuriri nu ezitați să îmi lăsați un mesaj în formularul de mai jos.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.