CUM PORNIM SI OPRIM UN COMPUTER

cum pornim si oprim un computer

Înainte de a va descrie cum pornim și oprim un computer am să încep cu o simpla prezentare a exteriorului acestuia, doar pentru a înțelege mai bine cum funcționează și la ce folosesc butoanele și mufele unui calculator.

După cum am discutat și în articolul Ce trebuie să știm despre un computer, acesta poate fi de doua feluri : Laptop și Desktop.

La Laptop nu vom insista prea mult deoarece construcția acestuia este compacta și singura mufa importanta deocamdată este cea de alimentare (în cazul în care acesta este descarcat). În imaginea de mai jos puteți vedea aceasta mufa. De obicei aceasta se găsește în partea din stânga a laptop-ului. Aceasta mufa de alimentare poate avea diferite forme și dimensiuni în funcție de modelul de laptop pe care îl aveți.

alimentare laptop

Mai jos veți putea vedea și celelalte intrări ce se găsesc pe majoritatea laptopurilor existente. Toate vor avea în principu intrări USB, intrare pentru cablu de rețea (ce se va folosi pentru a conecta computerul la Internet în condițiile în care nu exista posibilitatea de conectare la o rețea fără fir -wireless),  o intrare HDMI  și una VGA cu ajutorul cărora putem conecta computerul la un monitor sau la un televizor. Un laptop mai poate avea diferite intrări suplimentare, dar cele prezentate aici sunt cele de baza, pe care fiecare laptop ar trebui să le aibă.

intrari laptop

În imaginea de mai jos veți vedea aceleași intrări, doar ca de aceasta data le vom identifica pe unitatea centrala a unui desktop.

carcasa fata spate explicata

 

 

Acum ca am identificat fiecare cablu și conexiune putem purcede la deschiderea calculatorului.  Sa deschizi un calculator este cât se poate de simplu dacă toate cablurile sunt conectate la locul lor.

ATENȚIE! Ce trebuie verificat în cazul în care calculatorul nu se deschide:

– unitatea centrala sa fie alimentata la o sursa de curent

– sursa sa fie pornita (în cazul în care are întrerupător)

– monitorul sa fie conectat la o sursa de curent și la unitatea centrala a calculatorului

Computerul se deschide prin apăsarea  butonului de Power (Pornire). Acesta poate avea forme, culori și dimensiuni diferite, dar cu siguranța va fi însoțit de simbolul de power într-o forma sau alta.

buton pornire/oprire

Important este ca o dată apăsat acest buton să ii dam computerului timpul necesar să își încarce sistemul de operare. În cazul de fata vom vorbi de Windows (traducerea ar fi Ferestre și se numește asa deoarece toate operațiunile pe care le vom face se vor desfășura în asa numitele ferestre), mai exact de varianta 7 a acestui sistem de operare. Odată Windows-ul încărcat veți avea acces la ecranul de start al computerului dumneavoastră, pe care îl vom numi de aici înainte Desktop. Aveți aici o imagine cu Desktop-ul meu explicat pe scurt. Al dumneavoastră nu trebuie sa arate neapărat la fel și nu trebuie sa aibă neapărat aceleași iconițe pe el.

desktop explicat

 

Acum că am învățat cum să deschidem un computer haideți să vedem și cum se închide.

Pentru a păstra computerul dumneavoastră funcțional și fără erori, este esențial sa îl închideți corect de fiecare data. Un calculator închis greșit va începe să dea diferite tipuri de erori, erori care pot distruge unele componente ale calculatorului.

Ceea ce trebuie să înțelegeți este faptul că deși se deschide ca un televizor, un computer nu se va închide NICIODATĂ de la buton. O excepție de la aceasta regula este situația în care computerul este blocat și nici o alta măsura nu mai poate fi luata, acesta ne răspunzând la nici una din comenzile date.

În filmulețul de mai jos puteți vedea exact cum se închide corect un computer.

Pentru a putea vizualiza filmulețul, dați click stânga pe butonul de play de pe imaginea de mai jos. Butonul de play este butonul din mijlocul imaginii. Pentru a putea da pauza la video mai apăsați odată pe imagine. Dacă filmulețul nu este suficient de clar, când veți muta cursorul ușor în partea din dreapta jos a videoclipului veți avea un buton care seamănă cu o rotita zimțată. Dați click stânga pe aceasta rotita și un mini meniu va fi afișat. Pe acest meniu dați click stânga pe butonul “Quality” și un nou meniu va fi afișat. Pe acest meniu dați click pe 720p. Așteptați video sa se încarce(timpul de încărcare este în funcție de viteza internetului) și apăsați ultimul buton al player-ului din dreapta jos, care va afișa imaginea pe întregul ecran.

Video settings

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.