CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE UN COMPUTER?

Ce trebuie să știm despre un computer pentru a înțelege cum funcționează

ComputerulPentru a putea folosi un computer corect, trebuie să cunoaștem mai întâi părțile componente ale acestuia și câteva noțiuni de baza.

Calculatoarele au avut o evoluție incredibila în ultimii 10 ani, aspectul acestora schimbându-se mai mult sau mai putin de la un an la altul. Componentele de baza s-au miniaturizat și drept urmare calculatoarele au devenit din ce în ce mai mici și mai portabile. Cu toată aceasta evoluție componentele de baza au rămas în mare parte aceleași. Calculatoarele personale se împart în doua categorii: Desktop-uri (calculatoarele de birou) și Laptop-uri (calculatoarele portabile). În rândurile următoare vom vedea ca deși exista diferențe în utilizarea acestora, aceste diferențe nu sunt mari, cunoștințele acumulate putând fi aplicate pentru ambele categorii.

Orice calculator de birou are cel putin următoarele componente pentru a putea fi utilizabil:

-Monitor

-Unitate centrala

-Mouse

-Tastatură

Optional, pentru a putea fi folosit ca și centru multimedia, acesta are nevoie de o camera video și de un set de boxe.

componente computer

Asupra monitorului nu vom insista deoarece este ca un TV de dimensiuni mai mici, prin intermediul căruia este afișata informația dorita.

Unitatea centrala

Aceasta este carcasa în care se află toate componentele electronice ale calculatorului. Aceste componente sunt așezate pe o placa de baza ce are locații specifice pentru fiecare componentă în parte. Ceea ce trebuie să știți este că orice calculator are un microprocesor, o placa video, o placa de rețea,  o memorie interna denumita RAM, o memorie externa denumita Hard Disk și o sursa de curent care alimentează întregul ansamblu . După cum puteți observa în imaginea de mai jos unele componente sunt conectate la placa de baza direct, iar unele se vor conecta cu ajutorul unor cabluri. Placa de bază împreună cu toate componentele se vor găsi în unitatea centrala. În cazul unui laptop vom găsi aceleași componente doar ca mult miniaturizate.

placa de baza componente

Memoria internă este cea cu care procesorul interacționează direct și drept urmare este foarte importanta în viteza de procesare a datelor și în ceea ce privește timpul de răspuns al unui calculator. RAM este o prescurtare din engleza pentru Random Access Memory, ceea e s-ar traduce în Română – Memorie cu Acces Aleator.  Nu vom intra prea mult în detalii tehnice, dar pentru cei interesați ar trebui sa știți ca sunt diferite tipuri de memorie RAM diferențele dintre acestea făcându-se pe baza vitezei de procesare a datelor (ex. SDRAM, DDRAM, DDRAM2, DDRAM3 etc)

Memoria externă este reprezentata de Hard Disk. Pe acesta veți stoca toată informația calculatorului dumneavoastră: filme, poze, documente, muzica etc. Cu cât dimensiunea de stocare a acestuia este mai mare cu atât mai multă informație veți putea salva. De reținut este faptul ca dimensiunea de stocare a unui Hard Disk nu variază în funcție de dimensiunile fizice ale acestuia ci de componentele din interior. Astfel  Hard Disk-ul cu cea mai mica capacitate de stocare va avea aceleași dimensiuni fizice ca și Hard Disk-ul cu capacitatea cea mai mare de stocare, diferența intre acestea fiind data de preț.

Placa video este cea responsabila cu procesarea imaginilor și video ce vor fi afișate pe monitorul dumneavoastră. Majoritatea plăcilor de baza vin cu o placă video incorporată, care permite utilizarea computerului la un nivel de bază. Dacă vă doriți însa să vedeți filme HD, BlueRay sau sa jucați jocuri mai complexe atunci veți avea nevoie de o placa video externa pe care o veți conecta la placa de baza (vezi imaginea de mai sus).

Microprocesorul este unitatea de calcul a unui computer, este într-un fel creierul acestuia, procesând toate informațiile și transmițând comenzi celorlalte componente.

Placa de rețea este componenta computerului cu care acesta se conectează cu exteriorul, cu rețelele existente și respectiv la Internet.

Mouse-ul  (traducere soricelul)

Mouse USBAcesta este un periferic al calculatorului, ce se conectează la unitatea centrala. Cu ajutorul mouse-ului putem mișca cursorul pe ecran(săgețica) pentru a putea accesa informația dorită. Varianta clasica de mouse are 3 butoane: click stânga folosit pentru a selecta ceea ce ne dorim, click dreapta pentru opțiuni suplimentare referitoare la ceea ce avem deja selectat și rotita din mijloc (denumita buton de scroll) care pur și simplu ușurează navigarea pe orice pagina care conține mai multa informație decât poate fi redata pe ecranul monitorului. Mouse-ul poate fi conectat prin cablu la computer sau fără fir (wireless). Vom reveni asupra acestuia într-un alt articol.

Tastatura

tastaturaTastatura este deasemenea un periferic care se conectează la unitatea centrală și se folosește pentru a  introduce text și comenzi mai complexe decât cele care pot fi date cu ajutorul mouse-ului.

Laptop touchpadAceleași componente le are și un Laptop, doar ca sunt mult miniaturizate, pentru a-i oferi portabilitate. Laptop-ul de obicei nu are nevoie de mouse, rolul mouse-ului fiind luat de un touch-pad (placa ce reacționează la atingere). Pentru o utilizare mai ușoara, la orice Laptop se poate conecta un mouse clasic.

Calculatorul accesează , stochează și afișează informația prin intermediul BIT-ilor. BIT-ul este unitatea de măsură a informației, fiind denumita asa de inventatorul ei, matematicianul  John Wilder Tuckey. Denumirea acestuia vine de la binary digit. În același timp cuvântul propriu zis în engleza înseamnă “un pic”, “putin”.

BIT-ul este cea mai mica unitate de stocare și conține fie un UNU fie un ZERO.

8 BIT = 1 BYTE următoarea unitate de măsură care are destul spațiu de stocare pentru o litera din alfabet.

1024 BYTES = 1 KILOBYTE (KB) ce conține suficient spațiu pentru a stoca o pagina de text

1024 KYLOBYTES = 1 MEGABYTE (MB) spațiu estimat la aproximativ 1000 de pagini de text

1024 MEGABYTES = 1 GIGABYTE (GB) spațiu estimat la aproximativ 1.000.000 de pagini de text

1024 GIGABYTES = 1 TERABYTE (TB) spațiu estimat la aproximativ 1.000.000.000 pagini de text

Acum că am înțeles mai mult sau mai putin din ce este alcătuit un computer haideți să vedem cum îl deschidem și îl închidem corect. Dând click stânga pe butonul de mai jos “CUM PORNIM SI OPRIM UN COMPUTER” veți fi redirecționați către următorul articol.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.