În acest articol vom învăța cum să utilizăm un stick USB. În imaginea alăturată puteți vedea cum arata un stick USB clasic. Trebuie să știți că acestea pot fi de diferite forme și mărimi, mai jos putând vedea unele din formele ingenioase sub care pot fi comercializate.
USB vine de la englezescul Universal Serial Bus și este un standard de conexiune introdus în 1995 de către cei mai importanți producători de computere de la acea vreme. Ceea ce trebuie sa reținem aici este faptul că acest tip de conector se găsește în zilele noastre pe majoritatea produselor electronice (computere, televizoare, telefoane mobile, camere foto, tablete, etc.).
În România, în general, denumirea acestuia este cea de stick USB, dar deasemenea puteți auzi termenii memory stick, flash drive, pen drive sau USB key, care înseamna exact același lucru.
Ce reprezintă un stick USB? Un stick USB este de fapt și de drept o memorie portabilă, un mini hard disk la purtător. Acest mini hard disk este cel care, încet, încet va înlocui CD-urile și DVD-urile care deja au început să fie depășite. Avantajele unui stick USB față de un CD sau DVD sunt următoarele:
- mult mai rezistent la transport
- dimensiuni mult mai reduse
- capacitate de stocare net superioară
- viteză de transfer a datelor mult mai mare
- costuri de utilizare mult mai mici
- mult mai comod și ușor de utilizat
După cum am enumerat și mai sus, costurile de utilizare a unui stick USB sunt mai mici decât în cazul unui CD sau DVD deoarece pe un stick USB se pot scrie și șterge date de pana la 1.000.000 de ori. Asta înseamnă că dacă folosim un stick USB de 100 de ori pe zi (foarte puțin probabil), în fiecare zi, durata de viță a acestuia ar fi de peste 27 de ani. Un CD sau un DVD poate fi scris doar o singură dată (exceptând CD-RW si DVD-RW care puteau fi scrise de mai multe ori, dar care aproape că au dispărut din producție datorită costurilor ridicate de producție și a randamentului foarte scăzut).
Acum că ne-am lămurit ce este acesta haideți să vedem și cum se folosește. Odată ce veți învăța să-l folosiți acesta va deveni un accesoriu de nelipsit din buzunarul dumneavoastră.
Mufele USB aflate pe aparatura electronica sunt în cea mai mare măsură de tip ”mamă”, iar cablurile de conectare sau stick-urile USB sunt de tip ”tată”. În imaginea de mai jos puteți vedea un exemplu de cablu USB ce urmează a fi conectat la un computer. Atât un cablu cât și un stick USB nu trebuie forțat la conectare, conexiunea putând fi realizată doar într-un singur fel. Dacă nu intră însemnă că l-ați introdus greșit. Intrarea USB ce se găsește pe aparatura electronică de dimensiuni mai mari (televizoare, computere, imprimante, etc.) este în majoritatea cazurilor de dimensiunea prezentată în imaginea alăturată. Nu la fel este și în cazul aparaturii electronice de mici dimensiuni(camere foto, tablete, telefoane etc.). În cazul acestora puteți găsi intrări mini și micro USB. Aici aveți prezentate cele 3 tipuri de dimensiuni. Astfel cablurile pot fi USB-USB, USB-Mini USB sau USB-Micro USB.
Conectarea unui stick USB la un computer este cât se poate de ușoară. Tot ceea ce aveți de făcut este să introduceți corect și până la capăt stick-ul USB într-unul din porturile USB libere de pe computer. În cazul laptop-urilor acestea se găsesc pe laterale iar în cazul calculatoarelor de birou acestea se găsesc pe unitatea centrală atât pe partea din față cât și pe partea din spate, unde sunt conectate majoritatea cablurilor.
Odată stick-ul introdus corect, pe computer se va auzi un sunet specific conectării unui nou dispozitiv. Acum dacă vom accesa iconița ”Computer” vom vedea că acolo unde sunt prezente partițiile hard disk-ului nostru, denumite cu litere, va apărea una nouă, reprezentata de stick-ul nostru USB. În acest moment putem folosi acest stick ca o oricare altă partiție a computerului nostru, putând copia pe și de pe acesta ce informație dorim noi (poze, muzică, filme, documente etc.). Informația copiată este limitată doar de dimensiunea pe care o are stick-ul USB. În momentul de față pe piață puteți găsi stick-uri USB începând de la 4 GB de memorie până la 256GB, prețurile crescând destul de mult odată cu creșterea capacității de stocare și a vitezei de citire/scriere. Astfel un stick USB de 4GB îl putem achiziționa în jurul sumei de 15 lei, unul de 16GB costă de la 25 de lei în sus, prețul unui stick de 32GB începând de pe la 45 de lei. Unul din cele mai performante stick-uri existente pe piață la ora actuală cu o capacitate de 256 GB poate costa și 1500 de lei.
După ce ați terminat de copiat pe sau de pe stick, tot ceea ce trebuie să faceți este să îl deconectați corect, pentru a evita deteriorarea acestuia. Dacă de conectat se conectează pur și simplu, deconectarea necesită câțiva pași suplimentari. Această deconectare se poate face prin două metode.
- Prima metodă constă în a deschide iconița ”Computer” și ducându-vă cu cursorul mouse-ului pe partiția reprezentată de stick-ul nostru USB, dați click dreapta pe aceasta și alegeți cu click stânga din meniul de opțiuni suplimentare afișat, opțiunea ”Eject”. Dacă ați efectuat corect operațiunea, în partea din dreapta jos a ecranului, în secțiunea de notificări, va apărea pentru o scurtă perioadă de timp mesajul ”SAFE TO REMOVE HARDWARE” care se traduce”ESTE OK SA DECONECTAȚI ECHIPAMENTUL”. Abia după apariția acestui mesaj puteți scoate stick-ul din calculator.
- A doua metodă de deconectare a stick-ului USB este aceea de a ne duce în partea din dreapta jos a ecranului, în secțiunea de notificări, unde dăm click stânga pe săgețica de acolo pentru a afișa un mini meniu. Acest mini meniu conține mai multe iconițe. Cea care ne interesează pe noi este cea care are un mini cablu USB. În momentul în care am localizat-o tot ceea ce avem de făcut este să dăm click pe această iconiță, un mini meniu va apărea și vom selecta ”Eject USB Flash Disk”. Din nou așteptăm sa fie afișat mesajul ”SAFE TO REMOVE HARDWARE” după care putem scoate cu încredere stick-ul USB din computer.
În filmulețul de mai jos vă voi arăta pas cu pas cum se folosește un stick USB. Dacă aveți întrebări sau comentarii vă rog să nu ezitați să le lăsați în formularul de la sfârșitul articolului.