În articolul de astăzi vom discuta despre cum folosim Youtube pentru a vedea tot felul de videoclipuri începând cu pisici care casc sau dansează, continuând cu faze hazlii și lecții de toate felurile și terminând cu documentare, reportaje sau chiar filme întregi. Deasemenea vă voi arăta și cum puteți, dacă vreți, să încărcați propriile dumneavoastră filmulețe, făcute cu un telefon mobil sau cu o cameră foto.
Unul din motivele pentru care Youtube se bucură de succesul pe care îl are este faptul că majoritatea conținutului existent este adăugat de oameni simpli, care doar vor să împărtășească o emoție, un sentiment sau cunoștințele deținute cu semenii lor.
Înainte de a începe, trebuie sa vă spun ca Youtube este al doilea cel mai folosit motor de căutare de pe Internet după Google. Deși rezultatele căutărilor pe Youtube sunt întotdeauna reprezentate de video-uri, acesta este înaintea tuturor competitorilor direcți ai Google. Youtube a fost cumpărat în 2006 de către Google pentru uriașa sumă de 1.65 miliarde de dolari.
Pentru a vă da seama de cât de important este Youtube la nivel global iată câțiva factori cheie ce vă pot ajuta sa vă faceți o idee:
- Lunar cel puțin 1 miliard de vizitatori unici folosesc Youtube,
- În fiecare oră din zi și din noapte pe Youtube se încarcă aproximativ 100 de ore de informație în format video
- 1 din 2 utilizatori de Internet se află pe Youtube
- 6 miliarde de ore de video sunt vizualizate în fiecare lună
- Informațiile prezentate mai sus sunt bazate pe statistici din 2013, cifrele de acum fiind cu siguranță mai mari.
Dar lăsând la o parte statisticile, haideți să vedem cum folosim Youtube, aceasta unealtă pe care ne-o pune la dispoziție Internetul.
Totul începe bineînțeles cu o pagina noua de Internet. Deschizând pagina, tot ce aveți de făcut este să scrieți în bara de adrese www.youtube.com sau pur și simplu să scrieți în bara de căutare Google – Youtube și să dați Enter. Veți fi direcționați către pagina principală Youtube. Youtube-ul poate fi folosit și fără să trebuiască să aveți cont pe această platformă, adică oricând puteți căuta diferite video-uri chiar dacă nu sunteți conectați cu contul propriu. Problema este că atunci când nu sunteți conectați nu puteți salva chestiile pe care le-ați văzut și v-au plăcut. O soluție simpla la aceasta problema este să va faceți un cont de Youtube, sau și mai simplu să folosiți contul de Google (Gmail) pe care deja îl aveți creat. DA, deoarece Youtube este parte din Google, nu mai este nevoie să creați un cont separat, ci puteți folosi foarte simplu contul de Gmail.
De aceea, în momentul în care sunteți conectat cu contul dumneavoastră de mail în browser-ul Google Chrome, acesta vă permite accesul instant la Youtube(lucru pe care îl veți vedea demonstrat în filmulețul de mai jos).
Tot în filmulețul de mai jos, veți vedea cum sa cautați ceea ce va interesează pe Youtube. Aici vă voi da câteva exemple, unele dintre acestea fiind folosite chiar și în filmuleț: ”Maria Tanase”,”rețetă ciorba de burtă”, ”cum schimbăm plăcuțele de frână” și ”cum creăm instalăm și utilizăm un cont de Skype”. Aplicând ceea ce vă voi arăta, puteți efectua ce căutări doriți dumneavoastră.
Diferența intre a fi conectat și a nu fi conectat când vizualizați filmulețe pe Youtube este aceea că atunci când sunteți conectați, aceste filmulețe pot fi salvate pentru a putea fi vizualizate și mai târziu. În momentul în care ați descoperit pe cineva care încarcă(postează) filmulețe ce vă interesează și vreți să fiți la curent cu ultimele încărcări(postări) ale acestora tot ceea ce aveți de făcut este să vă abonați la canalul acestuia de Youtube. Acest abonament nu implică nici o obligație din partea dumneavoastră, ci doar înseamnă că veți fi la curent cu ultimele noutăți de pe canalul persoanei respective. Veți avea aici exemplul canalului meu de Youtube, unde dacă vă veți abona, veți fi la curent cu ultimele video educative pe care le-am pus la dispoziția dumneavoastră.
Odată descoperit acest serviciu, utilitatea acestuia nu mai poate fi negată, acesta devenind parte integrantă din viața dumneavoastră de zi cu zi, la fel cum probabil va deveni și motorul de căutare Google.
Dacă aveți întrebări sau neclarități nu ezitați să mi le adresați în formularul de mai jos.